DAN TUFFY – LETTERS OF GOLD

Singer-songwriter Dan Tuffy een wereldburger noemen is misschien geen overdreven bewering. Hij werd geboren in Australië en werd er in 1983 zanger en bassist bij de folkpunkformatie ‘Wild Pumpkins At Midnight’ uit de Australische eilandstaat Tasmanië. In 1987 verhuisde de band eerst in zijn geheel naar Melbourne in de Australische staat Victoria en daarna trok hij naar Europa. Eerst ging hij naar Londen in 1990 en daarna ging het verder naar Amsterdam, Nederland waar Dan Tuffy sinds 2007 met echtgenote en twee kinderen woont.

Hij richtte er de blues- en folkmuziek spelende groepen ‘Big Low’ en ‘Parne Gadje’ op, naast zijn eigen platenlabel ‘Smoked Recordings’ en de daarbijhorende opnamestudio ‘Smoked Sounds’. Sinds hij actief met muziek bezig is heeft hij een tiental platen opgenomen met zijn groepen en als soloartiest. Daar komt nu een nieuw album bij met “Letters Of Gold”, zijn tweede soloplaat na het in 2017 uitgebrachte album “Songs From Dan”.

Op de nieuwe cd staan acht zelfgecomponeerde tracks die Dan Tuffy opnam met zijn Australische landgenoten multi-instrumentalist Michael Turner, gitarist en banjospeler Matt Walker en Lucie Thorne op elektrische gitaar en als backing vocaliste. De Nederlandse dames Madelief van Vlijmen en Judith Renkema speelden respectievelijk op contrabas en op elektrische basgitaar bij deze nummers.

U denkt misschien dat acht nummers toch een beetje aan de weinige kant is, maar als ze zo goed en mooi zijn als de liedjes die Dan Tuffy op “Letters Of Gold” opnam, dan moeten we toch durven te concluderen dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Bij de topsongs op dit album rekenen we graag de drie folkballads “Eternity” met gastmuzikant Steve Gilbert op mondharmonica, het prachtige “Time Stole My Angel” en het op een monotone doch melodieuze beat gebrachte “Home Fires”.

De openingstrack “Can’t Contain My Feeling” en het later volgende “No Sleep Until The Work Is Done” hebben allebei iets mysterieus in de sound en in de manier waarop Dan Tuffy de songs zingt, op een wijze die ons doet denken aan het werk van Howe Gelb, sinds lang ex-‘Calexico’ en nu frontman van de Americana-formatie ‘Giant Sand’. Het nieuwste album “Letters Of Gold” van Dan Tuffy herbergt enkele ‘songs of gold’ en laat ons verhopen dat een volgende plaat van deze klasserijke Australische Nederlander niet te lang op zich zal laten wachten.

(valsam)

“The newest album ‘Letters Of Gold’ from Dan Tuffy is a collection of eight ’songs of gold’ and lets us hope that the release of the next record of this classful Australian Dutchman will not let us wait for too long. There is something mysterious in the sound of these tracks and also in the voice of this artist which reminds us a bit of ‘Giant Sand’-frontman Howe Gelb’s style.” - www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Smoked Recordings / CRS